Portugali aloitti ottelun tulisesti, ja Telma Encarnação antoi nimensä jäädä historiankirjoihin tekemällä ensimmäisen maalin. Seuraavaksi, pelin ensimmäisessä vaiheessa, jossa "navigaattorit" lisäsivät varoituslaukauksia, Kika Nazareth nosti 21. minuutilla lukemiksi 2-0. Voitto antaa Portugalille mahdollisuuden jatkaa haaveilua kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä. Sitä varten heidän on kuitenkin voitettava puolustava mestari Yhdysvallat E-lohkon kolmannessa ja viimeisessä ottelussa ensi tiistaina.

Avausottelussa Hollannille kärsityn niukan tappion jälkeen valmentaja Francisco Neto veikkasi peräti seitsemää muutosta alkuperäiseen yksikköön. Vietnam, joka myös tuli 0-3-tappiosta Yhdysvaltoja vastaan, pääsi alkuhetkillä tunkeutumaan Portugalin alueelle, mutta ei pystynyt horjuttamaan asioita, ja Portugali otti pelin nopeasti haltuunsa.

Jéssica Silva jätti ensimmäisen varoituslaukauksen neljän minuutin kohdalla, Kika Nazareth toimitti toisen hetkeä myöhemmin, ja seitsemän minuutin kohdalla Selection teki maalin. Ana Lúcia tuli oikealta sisään ja potkaisi pallon sinne, mistä Telma Encarnação lähetti sen maaliin. Juuri näin Portugalin kaikkien aikojen ensimmäinen maali naisten MM-lopputurnauksen loppuvaiheissa oli saavutettu.

Maali rauhoitti ja motivoi Portugalia, lannisti samalla vietnamilaisia, ja laukaukset maalia kohti jatkuivat. Telma, Lúcia Alves ja Jéssica Silva uhkailivat 2-0:aan, ennen kuin Telma Encarnação oli jälleen lähellä maalintekoa. Vietnam arvosti tällä kertaa maalivahtiaan, joka kahdella upealla pelillä torjui maalin.

Toinen maali oli kuitenkin ennakoitavissa, eikä se odottanut kauan. Telma Encarnação huomasi Kika Nazarethin eristäytyneenä ja lähetti hänelle loistavan syötön, ja hän, kasvotusten vastustajan maalivahdin kanssa, väisti tämän hankalalla laukauksella ja nosti lukemiksi 2-0.

Telma näki sitten vietnamilaisen maalivahdin Thi Kim Thanh Tranin torjuvan maalinsa kahdesti, ja myös Andreia Jacinto yritti onneaan epäonnistuneella laukauksella kohti maalia.

Kolmatta maalia ei lopulta tullut, ja Portugali hidasti hieman rytmiä antaen Vietnamin sitoutua ottelun ensimmäiseen laukaukseensa, joka oli lähellä ensimmäisen puoliajan loppua. Laukauksen torjui varmasti Portugalin maalivahti Patrícia Morais.

Portugali palasi hallitsemaan peliä toisen puoliajan alussa, ja maalipaikkoja tuli jälleen hyvin usein. Telma Encarnação lipui vain maalin ohi 51. minuutilla, Jéssica Alvo laukoi myös ohi 56. minuutilla, ja myös Joana Marchão oli lähellä maalintekoa 60. minuutilla.

Jokin tehokkuus puuttui pelin solmuun, ja sitten puuttui myös onni. Andreia Jacinto osui tolppaan 63. minuutilla, ja Telma jäi maaleitta 65. ja 66. minuuteilla, kun pallo ei aivan päässyt vietnamilaisen maaliin. Jéssica Silva yritti laukausta kahdesti, pyysi rangaistuspotkua, peli jatkui ja laukaisun jälkitilanteessa Joana Marchão osui rimaan, ennen kuin Kika Nazareth heittäytyi Thi Kim Thanh Tranin kimppuun ja sai pallon lentämään juuri ja juuri maalin yli.

Toinen pallo rimaan tulisi tapahtumaan jälleen viimeisen 10 minuutin aikana. Joana Marchão teki Portugalille vapaapotkun, jossa pallo tuli hyvin lähelle maalia ja osui juuri ja juuri palkkiin.

Lisäajalla Vietnamin maalivahti pääsi jälleen loistamaan, välttäen 3-0 Portugalille, joka ei kyennyt kääntämään ylivoimaansa useammaksi maaliksi toisella puoliajalla, mutta päätyi kuitenkin yksiselitteisesti tekemään historiaa, sinetöimällä historiansa ensimmäisen voiton naisten MM-kisojen loppuvaiheissa ja pysyen mukana taistelussa paikasta puolivälieriin.

Sen saavuttamiseksi maajoukkueen on tehtävä vielä enemmän historiaa ja voitettava tämän lohkovaiheen kolmas ottelu tiistaina 1. heinäkuuta klo 8.00 (BST), jolloin vastaan asettuu Yhdysvallat, nykyinen maailmanmestari ja naisten jalkapallon voimahahmo.