In de eerste race van het MotoGP wereldkampioenschap werd de Grand Prix die plaatsvond in Qatar gewonnen door tweevoudig kampioen de Italiaan Francesco Bagnaia (Ducati). De Portugees Miguel Oliveira (Aprilia) eindigde als vijftiende.

De winnaar had een achterstand van 20,717 seconden op de Portugees van het Trackhouse-team, gevolgd door de Zuid-Afrikaan Brad Binder (KTM) op de tweede plaats met een achterstand van 1,329 seconden en de Spanjaard Jorge Martin (Ducati) op de derde plaats met een achterstand van 1,933 seconden.

De wedstrijdleiding moest de race terugbrengen tot 21 ronden toen Raúl Fernández (Aprilia), een Spanjaard en teamgenoot van Miguel Oliveira, een mechanisch probleem kreeg waardoor de start vertraging opliep. Fernández startte onderaan de grid en moest zijn motor omruilen voor de reserve, waardoor de race 12 minuten vertraging opliep.

Francesco Bagnaia, gestart vanaf de vijfde positie, nam halverwege de eerste ronde de leiding en hield een tempo vast dat hem beschermde tegen uitdagingen van zijn concurrenten.

Vanwege een incident dat vorig seizoen plaatsvond op dit circuit in Lusail, moest Miguel Oliveira een lange straf uitzitten. De rijder, die geboren is in Almada, viel terug naar de 19e plaats, maar won gestaag terrein om 15e te worden en verdiende daarmee zijn eerste kampioenschapspunt.

Brad Binder wist aan het eind van de race de tweede plaats vast te houden, ondanks een poging van pole-sitter Jorge Martín.

Vierde op 3,429 seconden van de winnaar werd de Spanjaard Marc Márquez (Ducati), die dit weekend zijn debuut maakte voor het privéteam Gresini.

Een andere opvallende prestatie kwam van Pedro Acosta (GasGas), een rookie uit Spanje die negende werd ondanks dat hij als zesde aan de race begon en uiteindelijk zijn banden versleet.

Francesco Bagnaia leidt het kampioenschap met 31 punten na de resultaten van zondag, twee voor de Zuid-Afrikaan Brad Binder en drie voor Jorge Martín. Miguel Oliveira staat qua punten op de vijftiende plaats.

De Grand Prix van Portugal wordt op 22 en 24 maart verreden op het Autódromo Internacional do Algarve (AIA) in Portimão.

A passionate Irish journalist with a love for cycling, politics and of course Portugal especially their sausage rolls.