Toen de Spaanse coach een 5-0 resultaat neerzette in 45 minuten in Zenica, "was de eerste helft van de uitwedstrijd met Bosnië onze beste", verklaarde hij.

De 50-jarige coach zei niet alleen dat hij dit jaar meer dan 150 wedstrijden in stadions heeft gezien en dat hij de 100% triomf nooit zal vergeten, maar maakte deze opmerkingen ook in een video die op de officiële website van de Portugese voetbalbond werd geplaatst.

Hij onderstreepte dat "alle (36) doelpunten belangrijk waren", zonder specifieke doelpunten te noemen. Portugal sloot de kwalificatieronde af met de beste aanval en verdediging, met 36 doelpunten en slechts twee tegendoelpunten.

Portugal stond tegenover Slowakije, Luxemburg, IJsland, Bosnië-Herzegovina en Liechtenstein om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap, het enige toernooi waaraan de nationale ploeg tot nu toe heeft deelgenomen. De ploeg onder leiding van Roberto Martínez versloeg Luxemburg met 9-0, wat het slechtste verlies in de geschiedenis van het land betekende.

Het was onder de voormalige Belgische coach dat Gonçalo Inácio, João Neves, José Sá en Toti Gomes hun debuut maakten voor het seniorenteam van Portugal.

Met Martinez aan het roer bereikte Cristiano Ronaldo ook de mijlpaal van 200 interlands in juni in Reykjavik tegen IJsland (1-0), waar hij uiteindelijk vlak voor het laatste fluitsignaal het enige doelpunt maakte dat de Portugezen de overwinning bezorgde.

A passionate Irish journalist with a love for cycling, politics and of course Portugal especially their sausage rolls.