Med drygt en månad kvar till starten av de olympiska spelen i Paris2024 valde många idrottare att inte resa till Serbien, vilket var fallet med portugisen Diogo Ribeiro, världsmästare på 50 och 100 meter fjäril, och länder som Frankrike och Italien, som tävlade i kvalet i sina länder, uteblev.

Den enda portugisiska kvinnan med olympiska minimikrav som fanns på plats i Belgrad var Camila Rebelo, som 21 år gammal gav Portugal den första medaljen någonsin vid Europamästerskapen genom att vinna ett oväntat guld på 200 meter ryggsim, med ett nytt nationellt rekord på 2.08,95 minuter.

Francisca Martins, fortfarande 20 år gammal, var en annan av höjdpunkterna i det portugisiska simlaget och vann brons på 400 meter frisim, även om det var med en bitterljuv känsla att inte ha nått det efterlängtade olympiska minimumet.

Förutom bronset på 400 meter frisim var Foca-Felgueiras-simmaren bara fyra hundradelar från pallen på 800 meter frisim, och han slutade dessutom på sjunde plats på 200 meter frisim.

Gabriel Lopes kom på sjätte plats i finalen på 200 meter individuell medley, medan Ana Pinho Rodrigues slutade på sjunde plats i finalen på 50 meter bröstsim.