Nadat Iúri Leitão de eerste medaille ooit met het nationale baanwielrennen had gekregen, groeiden de verwachtingen dat Portugal een goed resultaat zou behalen, maar het begin van de race temperde de gemoederen, totdat de Portugezen tijdens de laatste 40 ronden de race 'dynamiseerden' en naar een ongelooflijke overwinning gingen.

Bij het ingaan van de laatste vijf sprints, die elke 10 ronden werden gehouden, hadden de Portugezen slechts acht punten, maar ze voegden er twee aan toe op de 16e plaats, voordat ze de laatste vier volledig domineerden, wat hen 25 punten opleverde, waaraan ze 20 toevoegden voor het inhalen van het peloton.

Italië, met Elia Viviani en Simone Consonni, en Denemarken, Olympisch kampioenen in Tokyo 2020, met Niklas Larsen en Michael Morkov, slaagden erin om de 20 punten te scoren die nodig waren om het peloton in te halen en leken in een tweezijdige strijd om goud te zijn.

Het eerste doel, volgens de twee Portugezen, was het veiligstellen van het Olympisch diploma, gereserveerd voor de top acht, een doel dat op een gegeven moment in gevaar kwam, toen Portugal uit de top 10 viel.

Echter, vol gas, zoals Iúri Leitão toegaf, won het Portugese duo de laatste vijf sprints, 'verdubbelde' het peloton en ging aan de leiding, met twee punten, met nog 10 ronden te gaan.

Met de drie ploegen die op het podium zouden eindigen gedefinieerd, had de eindsprint, die 10 punten gaf aan de winnaar, beslissend kunnen zijn voor het toekennen van de Olympische titel, maar Iúri Leitão maakte het zich niet gemakkelijk en bezorgde Portugal een historische gouden medaille.

Na de race bleven de twee elkaar enkele minuten knuffelen, huilend op de vloer van het Saint-Quentin-en-Yvelines velodrome, voordat ze werden gefeliciteerd door premier Luís Montenegro, die de triomf vierde in de technische ruimte van de baan, met de nationale vlag in de hand.