Na een wedstrijd in extreem modderige omstandigheden tijdens het evenement in Brussel, finishte Rúben Amaral de race in 24.23 minuten, 41 seconden achter de winnaar, Will Barnicoat uit Groot-Brittannië. De belangrijkste Portugese hoop, Etson Barros, eindigde slechts op de 31e plaats, terwijl João Pais op de 32e plaats eindigde, beide meer dan een minuut achter de winnaar.

De Portugese ploeg behaalde de zevende plaats en evenaarde daarmee de hoogste Portugese plaats in deze onder-23 divisie uit 2009, 2010 en 2021.

"De Portugese toppositie in dit toernooi verraste me. Etson Barros mikt op een medaille en onze ploeg is behoorlijk sterk, maar ik heb vertrouwen in mijn harde werk en voorbereiding. Omdat ik wist dat veel mensen niet zouden finishen, reed ik een voorzichtiger race. Aan de finish probeerde ik niet te vallen en daarna heb ik de race goed geleid en ben ik zo goed mogelijk gefinisht."

Beste deelnemer

De beste Portugese deelnemer van de dag was Lara Costa, die op de 15e plaats eindigde in de race voor vrouwen onder 20 jaar met een tijd van 19.52 minuten, meer dan anderhalve minuut achter de winnaar, de Britse atlete Innes Fitzgerald.

Petra Santos (57e plaats), Stela Fernandes (60e plaats) en Diana Fernandes (69e plaats) deden ook mee; het Portugese team eindigde als 12e overall.

Bij de mannen onder 20 jaar was de beste Portugese speler Lourenço Rodrigues, die op de 34e plaats eindigde met een tijd van 17.28 minuten, één minuut en 19 seconden langzamer dan de winnaar, Axel Christensen uit Denemarken.

Rui Mineiro eindigde op de 67e plaats, André Geada op de 79e en André Barbosa finishte niet in de race. Portugal eindigde als team op de dertiende plaats.

Portugal had slechts één deelnemer in de vrouwen onder-23 jaar, Inês Borba, die op de 48e plaats eindigde met een tijd van 29.33 minuten. Megan Keith, een Britse deelneemster, zegevierde met een aanzienlijke voorsprong op het veld.

Bij de senioren won Karoline Grovdal uit Noorwegen bij de vrouwen, omdat er geen Portugees meedeed; Yann Schrub uit Frankrijk won bij de mannen.

De beste Portugese deelnemer was André Pereira, die binnenkwam op nummer 28, gevolgd door Miguel Moreira als derde, Alexandre Figueiredo als vijfde en João Pereira als zesde. Portugal eindigde als tiende in het teamklassement.

A passionate Irish journalist with a love for cycling, politics and of course Portugal especially their sausage rolls.